Cara Menyelesaikan Error 405 Method Not Allowed dalam WordPress

Adakah tapak web anda pernah mengalami ralat dengan mesej “Error 405 Method Not Allowed? “. Mesej ralat ini pastinya bukan berita baik. Kerana kaedah 405 tidak dibenarkan akan menghalang pelawat anda daripada membuka halaman web.

Kemudian bagaimana anda menyelesaikannya? tenang. Anda telah datang ke tempat yang betul! Artikel ini akan membincangkan secara menyeluruh, bermula dengan ralat 405 Method Not Allowed, mengapa ia boleh berlaku, dan sudah tentu penyelesaian untuk mengatasinya. Jadi, pastikan anda mendengarnya hingga habis, okay!

Apakah Error 405 Method Not Allowed?

Apabila pengguna mengakses tapak web, penyemak imbas akan menghantar permintaan HTTP ke pelayan web. Ralat Kaedah 405 Tidak Dibenarkan berlaku apabila pelayan web menerima permintaan HTTP, tetapi menolaknya.

Keadaan ini sebenarnya agak kompleks jika dibandingkan dengan ralat 404 not found yang juga sering berlaku.

Biasanya ralat 404 Not Found dicetuskan kerana URL yang salah ditaip. Sebaliknya, ralat 405 Method Not Allowed mengesahkan bahawa URL yang dimasukkan adalah betul, tetapi pelayan web masih tidak membenarkan pengguna membuka halaman.

Kebanyakan ralat ini muncul dengan paparan seperti ini:

Walau bagaimanapun, ralat ini juga boleh muncul dalam bentuk yang berbeza bergantung pada penyemak imbas atau sistem pengendalian yang digunakan. Di sini kami menyediakan senarai borang ralat 405 Kaedah Tidak Dibenarkan yang paling kerap berlaku:

 • 405 tidak dibenarkan
 • Jalan tidak dibenarkan
 • Ralat HTTP 405
 • Ralat HTTP 405 – Kaedah Tidak Dibenarkan
 • Kaedah HTTP 405 tidak dibenarkan

Baca juga: 10 ralat WordPress biasa dan penyelesaiannya

Apakah punca utama kaedah Error 405 Method Not Allowed?

Secara umum, keadaan ralat 4xx yang dikodkan biasanya disebabkan oleh masalah pada bahagian klien (pelawat tapak). Ia berbeza dengan status ralat berkod 5xx, yang biasanya disebabkan oleh masalah pada bahagian pelayan.

Oleh itu, ralat Kaedah 405 Tidak Dibenarkan mesti disebabkan oleh ralat pengguna. Tetapi malangnya, tiada sebab khusus yang menyebabkan ralat 405 Method Not Allowed muncul.

Tapi, bertenang. Tidak mencari punca bukan bermakna tiada jalan penyelesaian untuk mengatasinya. Kemudian kami akan segera menerangkan kepada anda beberapa cara untuk mengatasi ralat 405 Method Not Allowed. Terutama bagi anda yang menjalankan laman web dengan WordPress. Dan oleh itu, Lihat dengan teliti, ya!

Cara Menyelesaikan Error 405 Method Not Allowed dalam WordPress

Oh ya, sebelum kita masuk ke dalam perbincangan, kami mengesyorkan agar anda membuat sandaran fail WordPress anda terlebih dahulu. Inilah dia Untuk berwaspada sekiranya berlaku ralat yang membawa kepada kehilangan data anda.

Anda boleh memilih sebarang cara untuk membuat sandaran fail secara bebas, siapa yang awak kenal Dengan bantuan pemalam, menggunakan Dropbox, atau secara manual melalui cPanel. Jika ya, mari kita beralih kepada intipati perbincangan di bawah:

1. Turun taraf kepada versi WordPress sebelumnya

Dapatkan versi terkini WordPress Ia penting. Faedah boleh mempengaruhi banyak perkara. Bermula dengan penggunaan yang paling lancar, atasi pepijat Atau gangguan, sokongan kuat untuk ciri baharu.

Walau bagaimanapun, walaupun terdapat faedah, pengemaskinian kadangkala boleh menjadi masalah.

Jika anda telah mengemas kini WordPress baru-baru ini dan ralat 405 Kaedah Tidak Dibenarkan muncul, ini mungkin kerana akarnya berada dalam versi WordPress terkini anda. Jadi langkah seterusnya yang boleh anda ambil ialah kembali ke versi WordPress sebelumnya.

Walaupun anda boleh melakukan ini secara manual, ia akan menjadi lebih cekap jika anda menggunakan pemalam.

Di antara banyak pemalam di luar sana, alat tambah Turun taraf WP Masih pilihan yang berkesan. Pemalam ini mengautomasikan setiap proses, jadi anda kurang berkemungkinan melakukan kesilapan. Tetapi jangan lupa untuk membuat sandaran semua fail anda dahulu, okay!

Jika ralat hilang selepas menurunkan taraf kepada versi WordPress sebelumnya, ini bermakna akarnya sudah berada dalam versi WordPress baharu. Walau bagaimanapun, jika anda telah menurunkan taraf kepada versi yang lebih lama dan ralat masih muncul, maka punca ralat bukanlah versi WordPress anda. Anda boleh mengikuti penyelesaian seterusnya.

2. Lumpuhkan beberapa pemalam

Pemalam juga boleh menjadi punca ralat ini. Sama seperti mengemas kini kepada versi terkini, kadangkala pemalam yang dipasang terdedah kepada masalah. Ini kerana setiap kali fungsi baharu ditambahkan pada tapak, cara sistem berfungsi akan berubah juga.

Atau ia mungkin disebabkan oleh pemalam lalai yang tidak sepadan dengan versi WordPress semasa anda. Jadi, sebagai penyelesaian, cuba nyahaktifkan beberapa pemalam dengan cara berikut:

 • Buka Panel kawalan pentadbir WordPress awak.
 • Tentukan Alat tambah Dalam senarai dalam Bar sisi kiri, dan semak setiap pemalam yang akan dinyahaktifkan.

Seterusnya, ketik melumpuhkan Daripada menu lungsur Tindakan Pukal.

 • segarkan semula Kembali ke halaman web, dan lihat sama ada isu itu telah diselesaikan.

Jika semua pemalam dilumpuhkan dan ralat terus muncul, maka punca ralat bukan dari pemalam. Sebabnya mungkin tema yang anda gunakan. Jadi, anda boleh mengikuti penyelesaian seterusnya untuk melumpuhkan tema.

3. Lumpuhkan Tema

Sama seperti yang berlaku dengan pemalam, kadangkala menukar tema boleh menyebabkan ralat pada tapak web anda. Jadi, cuba tukar tema anda dengan cara berikut:

 • Buka Panel kawalan pentadbir WordPress awak.
 • Tentukan penampilan Dalam senarai dalam Bar sisi kiri, kemudian klik tema.
 • Pilih tema lain dengan mengklik pengaktifan.
 • segarkan semula Kembali ke tapak web anda dan lihat sama ada ralat masih muncul atau tidak.

Jika sebenarnya ia adalah pemalam atau tema yang mencetuskan ralat 405 Method Not Allowing, anda boleh mengalih keluarnya atau menggantikannya dengan pilihan lain. Kami juga mengesyorkan agar anda melaporkan isu ini kepada pembangun supaya ia dapat diselesaikan dengan segera.

4. Semak sama ada terdapat perubahan yang tidak disengajakan dalam pangkalan data

Walaupun langkah di atas sepatutnya agak berkesan, ia tidak sepenuhnya menjamin bahawa ralat akan hilang serta-merta.

Ini kerana pemalam yang dipasang mempunyai akses kepada pangkalan data anda. Ini bermakna pemalam boleh menukar tetapan pangkalan data tanpa pengetahuan anda. Akibatnya, perubahan pangkalan data ini adalah punca ralat 405 Method Not Allowed.

Mengetahui di mana perubahan pangkalan data akan menjadi sangat menyusahkan. Ini memerlukan usaha yang panjang. Anda perlu mengakses pangkalan data dalam WordPress anda, semak satu demi satu, dan lihat jika ada apa-apa yang telah diubah oleh pemalam.

Jika anda merasa sukar untuk melakukannya sendiri, anda boleh mendapatkan bantuan daripada pembangun atau profesional untuk menyelesaikannya.

Pada masa hadapan, anda juga boleh menggunakan pemalam keselamatan seperti keselamatan iThemes. Pemalam ini boleh memberi anda pemberitahuan apabila ia mendapati perubahan dalam pangkalan data.

Atau anda juga boleh memasang pemalam keselamatan dengan ciri Daftar Pangkalan data. Ciri ini biasanya akan membantu anda mencari masalah dalam pangkalan data dengan cepat dan mudah.

5. Semak tetapan konfigurasi pelayan tapak web

Kaedah seterusnya ialah menyemak tetapan konfigurasi pada pelayan web anda. Kebanyakan laman web menggunakan pelayan web dua program popular, Apache atau Nginx. Di bawah, kami akan membimbing anda untuk menyemak tetapan konfigurasi pelayan web untuk kedua-dua program.

5.1 Semak Fail Konfigurasi Apache

Jika pelayan laman web anda menggunakan Apache, anda akan menemui fail dalam format htaccess. Selepas itu, anda boleh menyemak tetapan konfigurasi dalam fail. Ini caranya:

 • Buka folder akar (direktori akar) Laman web anda melalui cPanel.
 • Buka folder pengurus fail.
 • Cari fail dalam format htaccess dalam medan carian. Jika anda menggunakan perkhidmatan tersebut hosting bersama, Anda boleh mencari fail dalam format: /home/public_html/.htaccess.
 • Buka fail dengan editor teks seperti Notepad.
 • Cari baris kod yang berkata Menulis semula. Menulis semula di sini ialah yang mengarahkan pelawat ke halaman tapak yang betul mengikut URL.
 • Semak sama ada terdapat baris tulis semula yang berakhir dengan kod [R=405]. Contoh seperti ini.
 • Jika anda menemui kod itu, tambahkannya watak pagar # dalam baris ini.
 • Mula semula Buat salinan sandaran pelayan web anda. Kemudian Kemas kini Kembali ke halaman tapak sama ada ralat telah berjaya hilang atau tidak.

5.2 Menyemak fail konfigurasi dalam Nginx

Cara menyemak fail konfigurasi menggunakan pelayan web nginx adalah seperti apache. Apa yang anda perlukan ialah mencari fail dalam format nginx.conf.

 • Untuk mencari format fail dengan mudah nginx.conf, Anda boleh menyemak dalam beberapa folder direktori seperti: / usr / local / nginx / confDan /etc/nginxatau / usr / local / etc / nginx.
 • Jika anda menemuinya, buka fail dengan editor teks.
 • Cari baris kod yang mengandungi No. 405 Seperti contoh berikut.
 • Kod di atas menunjukkan bahawa terdapat ralat 405 Method Not Allowed dalam URL. Untuk mengatasi perkara ini, anda boleh menambah watak pagar # pada permulaan baris kod.
 • Mula semula pelayan web anda. Dan Kemas kini Halaman berkaitan, semak sama ada ralat telah berjaya hilang atau tidak.

Nah, ini ialah tutorial untuk menyemak tetapan konfigurasi pelayan web. Jika anda menghadapi masalah untuk menanganinya sendiri, anda boleh mendapatkan bantuan terus daripada pasukan sokongan perkhidmatan pengehosan.

6. Nyahpepijat kod atau skrip WordPress

Jika kaedah di atas tidak menyelesaikan ralat, satu-satunya penyelesaian terakhir yang boleh anda lakukan ialah menyahpepijat kod/skrip daripada pemasangan WordPress anda. Pembetulan ialah proses mencari dan mengurangkan pepijat (Ketidakselesaan).

Kaedah ini akan menjadi penyelesaian terbaik untuk mencari lokasi ralat bagi setiap kod pemasangan WordPress anda. Malangnya, tidak semua pengguna boleh melakukan ini bersendirian. Perlukan bantuan terus daripada pakar aka pemaju.

Jadi dalam langkah ini, kami mengesyorkan agar anda menghubungi pihak tersebut secara terus sokongan perkhidmatan pengehosan anda untuk menyelesaikannya.

Baca juga: 10+ Cara untuk Semak Tapak Web Turun atau Tidak Mudah [Terlengkap]

tutup

Semasa menjalankan laman web, terdapat banyak gangguan yang boleh dihadapi oleh pengguna melalui pelbagai masalah (ralat). Daripada masalah mudah kepada masalah kompleks seperti kaedah 405 tidak dibenarkan. Walaupun masalah ini agak tidak selesa, ini tidak seharusnya membuat anda panik.

Walau bagaimanapun, tidak kira betapa kecilnya jenis ralat, anda mesti menyelesaikannya secepat mungkin supaya tidak mengganggu keselesaan pengunjung tapak.

Dalam artikel ini, kami juga menyediakan beberapa penyelesaian untuk mengatasi ralat Kaedah 405 Tidak Dibenarkan, bermula dengan:

 1. Turun taraf kepada versi WordPress sebelumnya
 2. Lumpuhkan beberapa pemalam
 3. Nyahaktifkan tema
 4. Semak sama ada terdapat perubahan yang tidak disengajakan dalam pangkalan data
 5. Semak tetapan konfigurasi pelayan tapak web
 6. Nyahpepijat kod atau skrip WordPress

Walau bagaimanapun, jika penyelesaian di atas tidak dapat menyelesaikan ralat sepenuhnya, maka kami mengesyorkan agar anda mendapatkan bantuan terus daripada pasukan pembangun perkhidmatan pengehosan anda.

4+ Cara untuk Menyelesaikan Ralat 503 Perkhidmatan Tidak Tersedia…

Adakah anda terkejut bahawa tapak web anda hanya memaparkan skrin putih yang menyatakan “Perkhidmatan Ralat 503 Tidak Tersedia”? Jangan panik, anda telah menemui artikel...
larissa
3 min read

9 einfache Möglichkeiten, den 401-Fehler auf der Website zu…

Man kann sagen, dass der 401 Unauthorized-Fehler einer der nervigsten WordPress-Fehler ist. Warum? Besucher können sich nicht auf der Website anmelden und ihre Funktionen...
larissa
6 min read

Betulkan Missing a Temporary Folder WordPress

Adakah terdapat sesuatu yang salah dengan WordPress anda menunjukkan mesej bahawa anda kehilangan folder sementara? Ralat ini biasanya muncul apabila anda gagal memuatkan imej...
larissa
1 min read