4+ Cara untuk Menyelesaikan Ralat 503 Perkhidmatan Tidak Tersedia dalam WordPress [Terbaru]

Adakah anda terkejut bahawa tapak web anda hanya memaparkan skrin putih yang menyatakan “Perkhidmatan Ralat 503 Tidak Tersedia”? Jangan panik, anda telah menemui artikel yang sesuai untuk menyelesaikan ralat!

Dalam artikel ini kita akan membincangkan tentang 503 perkhidmatan yang tidak tersedia sepenuhnya. Daripada memahami sebab kepada cara mengendalikan Perkhidmatan 503 Tidak Tersedia. Ayuh, baca lagi!

Apakah ralat 503 Service Unavailable?

Sumber imej: qodeinteractive

Ralat 503 Service Unavailable ialah sejenis ralat WordPress yang berlaku apabila pelayan tidak dapat memenuhi permintaan sambungan. Ia mungkin kerana pelayan terlalu penuh untuk mengendalikan permintaan lagi (lebih muatan), atau kerana pelayan sedang dalam proses pembaikan (Kerja penyelenggaraan).

Kadangkala isu 503 Service Unavailable akan memaparkan mesej ralat yang berbeza pada setiap tapak web. Beberapa mesej ralat yang biasa muncul termasuk:

 • Perkhidmatan 503 Tidak Tersedia
 • 503 Servis tergendala sebentar
 • Ralat Pelayan HTTP 503
 • Ralat HTTP 503
 • 503 Ralat
 • Ralat 503 Perkhidmatan Tidak Tersedia
 • Ralat 503 Pengambilan Bahagian Belakang Gagal
 • Pelayan tidak dapat melayani permintaan anda buat sementara waktu kerana masalah masa henti penyelenggaraan atau kapasiti. Sila cuba sebentar lagi.

Baca juga: Panduan Lengkap untuk Senarai Kod Status HTTP dan Cara Menyelesaikannya

Punca Perkhidmatan Ralat 503 Tidak Tersedia

Terdapat beberapa sebab untuk ralat 503 Service Unavailable, iaitu:

 • Terdapat pembaikan sedang dijalankan pada pelayan destinasi
 • Penggunaan lebar jalur pengehosan melebihi had supaya pelayan tidak lagi dapat memproses permintaan daripada pelawat tapak
 • Serangan DDoS menyebabkan pelayan terlebih beban Untuk menerima beberapa pesanan pada masa yang sama
 • Terdapat pemalam yang bermasalah atau tidak serasi yang mengganggu kestabilan tapak web
 • Menggunakan tema yang sangat berat
 • Terdapat masalah dengan kod tapak PHP tersuai yang digunakan

Baca juga: 10+ Cara untuk Semak Tapak Web Turun atau Tidak Mudah [Terlengkap]

Bagaimana untuk menyelesaikan Perkhidmatan Ralat 503 Tidak Tersedia

Oleh kerana ralat 503 Service Unavailable disebabkan oleh pelbagai faktor, terdapat beberapa cara untuk menyelesaikannya, iaitu:

1. Matikan semua pemalam untuk sementara waktu

Jika anda menggunakan pemalam yang tidak serasi atau bermasalah, anda mungkin menerima mesej ralat 503 Service Unavailable.

Sebagai langkah pertama, anda boleh cuba mematikan semua pemalam yang dipasang buat sementara waktu. Jika mesej ralat 503 hilang, maka masalahnya disebabkan oleh salah satu pemalam yang digunakan.

Yang pasti, anda boleh mengaktifkan semula pemalam satu demi satu untuk mengetahui pemalam yang menyebabkan ralat 503 Unavailability.

Oleh kerana 503 Service Unavailable menyebabkan anda tidak boleh log masuk panel kawalan pentadbir WordPress, maka anda perlu menyahaktifkan pemalam menggunakan FTP.

Anda boleh memasuki direktori /wp-content/kemudian namakan semula folder Alat tambah menjadi Alat tambah.

Lumpuhkan sementara pemalam untuk menyelesaikan Ralat Ketidaktersediaan Perkhidmatan 503

Bagi anda yang tidak tahu cara menggunakan FTP, anda boleh ikuti panduan mudah mengenai → Apakah itu FTP dan Cara Menggunakan FTP?

2. Tukar tema WordPress kepada lalai

Selain pemalam, penggunaan atribut yang tidak sesuai juga boleh menjadi punca 503 Service Unavailable. Contohnya kerana topiknya sangat berat.

Penyelesaian, anda boleh cuba menggunakan tema WordPress lalai, seperti Twenty Nineteen, apabila anda menerima ralat 503 perkhidmatan tidak tersedia.
Untuk menukar tema kepada lalai, anda boleh menggunakan Pengurus Fail atau phpMyAdmin. Ini caranya:

2.1 Pengurus Fail

 1. Log masuk ke cPanel anda melalui http://yourdomain.com/cpanel
 2. Pilih menu pengurus fail Di dalam fail
 3. Klik pada folder wp-content dan pilih Topik. Kemudian, klik kanan dan menamakan semula menjadi nama folder tema yang anda sedang gunakan nama dimatikan. sebagai contoh, dua puluh – dua puluh kaliNamakan semula tema melalui pengurus fail cpanel untuk menyelesaikan 503. Tidak tersedia untuk ralat Perkhidmatan
 4. Muat semula tapak web anda untuk melihat sama ada ralat 503 telah diselesaikan.

2.2. phpMyAdmin

 1. Log masuk ke cPanel anda
 2. Pilih menu phpMyAdmin yang terletak di Pangkalan dataLangkah pertama ialah menyelesaikan ralat tidak tersedia perkhidmatan 503 melalui phpmyadmin dalam cpanel
 3. klik wp_options satu di sebelah kiri. Kemudian, klik pada tab Cari. tulis templat dalam kotak nama_pilihan Dan tekan Enter pada papan kekunci.Langkah kedua untuk menyelesaikan 503 perkhidmatan yang tidak tersedia melalui phpmyadmin dalam cpanel
 4. klik Pengubahsuaian untuk menukar topikLangkah ketiga ialah menyelesaikan ralat tidak tersedia perkhidmatan 503 melalui phpmyadmin dalam cpanel
 5. Akhir sekali, masukkan nama tema WordPress lalai, cth dua puluh. kemudian tekan Pergi.

Jika ralat hilang selepas menukar tema kepada ralat lalai 503 Service Unavailable, maka tema yang anda gunakan sebelum ini adalah puncanya. Jadi, anda tidak sepatutnya menggunakan subjek itu pada mulanya.

Baca juga: Bagaimana untuk memasang semula WordPress Core dengan selamat

3. Lumpuhkan sementara API “Degupan Jantung” dalam WordPress

Heartbeat ialah API terbina dalam WordPress yang menyimpan artikel secara automatik, memaparkan pemberitahuan pemalam, memberitahu siapa yang mengedit siaran dan banyak lagi.

Malangnya, Heartbeat menggunakan banyak sumber dan kadangkala menyebabkan ralat 503. Oleh itu, anda mungkin perlu menjedanya jika mesej ralat tidak tersedia perkhidmatan 503 muncul. bagaimana?

 1. Log masuk ke cPanel anda, kemudian klik pengurus fail Di dalam fail
 2. Klik pada folder kandungan wp, kemudian pilih tema, dan pilih folder tema yang sedang anda gunakan. Sebagai contoh, dua puluh sembilan belas. Seterusnya, pergi ke folder tema dan klik kanan pada fail Kerjaya. phpkemudian pilih Pengubahsuaian
 3. Masukkan kod berikut betul-betul di bawah <? php. kemudian tekan Menyimpan perubahan.add_action(‘init’, ‘stop_heartbeat’, 1);
  fungsi stop_heartbeat() {
  wp_deregister_script(“degupan jantung”),
  }

Jika tapak web anda berjaya diakses semula, maka masalahnya ialah dengan API Denyutan Jantung. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mematikannya secara kekal kerana beberapa ciri WordPress terbina dalam memerlukannya. Oleh itu, kami mencadangkan anda menetapkan semula dengan memasang pemalam Kawalan kadar jantung.

4. Betulkan isu tersuai PHP

Jika anda masih mendapat ralat 503, mungkin terdapat masalah dengan kod PHP tersuai di tapak web anda. Jadi, anda perlu mendayakan mod nyahpepijat untuk mengesan dan membetulkan ralat PHP.

Berikut ialah cara untuk menyahpepijat ralat WordPress:

 1. Log masuk ke cPanel anda, kemudian klik pengurus fail Ia berada di bahagian fail
 2. Klik pada folder public_html satu di sebelah kiri. Kemudian, klik kanan dan pilih Menu edit masuk fail fail wp-config.php
 3. ubah define(‘WP_DEBUG’, false); menjadi define(‘WP_DEBUG’, benar); Kemudian tambahkan kod berikut betul-betul di bawahnya:define(‘WP_DEBUG_LOG’, benar);
  pilih(‘WP_DEBUG_DISPLAY’, palsu);

 4. klik Menyimpan perubahan yang berada di sudut kanan. Kemudian kemas kini laman web anda. Kemudian fail akan muncul debug.log dalam folder /wp-content/. Buka fail dan semak PHP tersuai yang menyebabkan ralat 503 supaya ia boleh diperbaiki.

Jika anda keliru tentang pembetulan PHP tersuai yang muncul dalam pendaftaran, anda boleh menghubungi perkhidmatan pelanggan penyedia pengehosan anda untuk mendapatkan bantuan lanjut mengenai ralat tersebut.

Baca : Betulkan DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN

5. Tingkatkan pengehosan anda

Jika semua kaedah di atas tidak menyingkirkan ralat 503, maka ia mungkin berkaitan dengan penggunaan sumber dalam perkhidmatan pengehosan anda. Ini mungkin kerana trafik tapak web anda secara tiba-tiba meningkat atau keperluan tapak web anda sudah meningkat.

Oleh kerana setiap perkhidmatan pengehosan mempunyai had atau syarat penggunaan, anda mungkin mempertimbangkan untuk meningkatkan pelan pengehosan anda dengan lebih banyak sumber.

Katakan anda menggunakan pengehosan kongsi sebelum ini, anda boleh menaik taraf kepada pengehosan awan. Lebih-lebih lagi jika laman web anda adalah kedai dalam talian atau laman berita dengan jumlah pelawat yang ramai.

Sebabnya ialah hosting awan mempunyai sumber berdedikasi Lebih besar dan mampu menampung sehingga lebih 1 juta pengunjung setiap bulan.

Menariknya, kos melanggan cloud hosting agak berpatutan. Di Niagahoster, perkhidmatan pengehosan awan tersedia dari 150 ribu IDR/bulan.

Selamat Tinggal Ralat 503!

Selepas membaca artikel ini, anda tahu penyelesaian kepada ralat 503, bukan? Anda tidak perlu risau lagi apabila ralat dikesan. Cubalah lima penyelesaian di atas dengan sewajarnya.

Cara Menyelesaikan Error 405 Method Not Allowed dalam WordPress

Adakah tapak web anda pernah mengalami ralat dengan mesej “Error 405 Method Not Allowed? “. Mesej ralat ini pastinya bukan berita baik. Kerana kaedah...
larissa
5 min read

9 einfache Möglichkeiten, den 401-Fehler auf der Website zu…

Man kann sagen, dass der 401 Unauthorized-Fehler einer der nervigsten WordPress-Fehler ist. Warum? Besucher können sich nicht auf der Website anmelden und ihre Funktionen...
larissa
6 min read

Betulkan Missing a Temporary Folder WordPress

Adakah terdapat sesuatu yang salah dengan WordPress anda menunjukkan mesej bahawa anda kehilangan folder sementara? Ralat ini biasanya muncul apabila anda gagal memuatkan imej...
larissa
1 min read